Prilagođavanje….

Danas je sve prilagođeno našim potrebama. Dobijamo informacije i ideje u skladu sa našim prethodnim pretragama, linkovima, vezama i ko zna čime sve još, a da toga nismo ni svesni.

Možda smo neke pretrage vršili za komšije, neke silom prilika, neke su vršili članovi naše porodice. Generalno gledano, svi postajemo deo istog mehanizma, zvanog nalog .

Tako je za taj nalog, Google pretraga prilagođena na osnovu prethodnih pretraga. Ukoliko je nalog stvarno samo vaš, onda se nekako krecete unutar izbora koji je neko napravi za vas. Da li možete onda iznenada naleteti na nešto što je jako interesantno, a da niste baš to tražili.

Kada se ulogujete na svoj Facebook nalog automatski dobijate nove poruke sa stranica koje ste najčešće posećivali ili lajkovali. I opet je upitanju prilagodjenje sistema vašem nalogu.  I ne samo to, stranice koje stvarno želite da pratite zamenjuju oni koji su platili ili na neki način postali prioritet u FB pretrazi.

Upravo dobar primer može biti nedavno “poklonjen” video – lookback. Facebook je za vas izabrao momente iz vašeg života, a da li oni stvarno opisiju vas?

Da biste pogledali video, morali ste prethodno da ga podelite sa prijateljima. Tako ste bili primorani da pošaljete video o vama iako ne znate šta je u njemu. Ukoliko to ne učinite dobijate samo pozdrav od Zuckerberga.

Sve češće, dobijamo automatske mailove za koje više i ne znamo odakle stižu, ali znamo da se nismo dobrovoljno prijavili.

Tako dolazimo u situaciju da neko drugi pravi izbore za nas, a mi u gomili informacija ne da ne pravimo izbore, vež se ni ne bunimo kada nam serviraju rešenja sa kojima se ne slažemo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s